lauantai 17. kesäkuuta 2017

Keinokuituisten terassitekstiilien värjääminen / ennen ja jälkeen kuvat

Vihjaisin viime postauksessa loistavasta väriaineesta, jolla voi värjätä keinokuituisia terassin tekstiilejä. Toki aineella voi värjätä myös muita keinokuituisia tekstiilejä. Keinokuitu on ongelmallinen, sillä siihen eivät perinteiset väriaineet tartu, kokeiltu on. 

Löysin viime kesänä pienen googlettelukierroksen jälkeen väriaineen nimeltä I DYE POLY, jolla värjätään mm. frisbeekiekkoja. Lähetin kyseistä ainetta myyvään liikkeeseen sähköpostia, jossa kysyin, pystyykö heidän väriaineella värjätä terassitekstiilejä. Sain vastaukseksi kyllä. Netistä löytyy useitakin tätä väriainetta myyviä suomalaisia verkkokauppoja. 

Väriaine on edullista ja maksaa n. 2.50e/pussi. Meidän terassin tekstiilien värjäämiseen meni 6 pussia, mutta ei olisi haitannut vaikka olisi ottanut 1-2 pussia enemmän, sillä erityisesti yksi tyyny jäi reunastaan vielä hailakaksi. Päälliset olivat ilmeisesti olleet vähän rutussa liemessä, joten väriaine ei päässyt kaikkiin kohtiin kunnolla.


Yllä olevassa kuvassa on värjätyt tekstiilit eli todella hyvin värjäytyivät. Alla olevassa kuvassa hailakaksi jäänyt tyyny on oikeanpuoleinen istuintyyny, josta näkyy hyvin, että ei ole kunnolla värjäytynyt.


Tässä taas huonosti värjäytynyt tyyny on oikeanpuolimmaisena. Itse värjääminen on tarkoitus tehdä keittämällä eli väripussin sisältö (väriaine + kiinnitysaine) laitetaan veteen, jota keitetään. Värjättävät tekstiilit heitetään kattilaan ja keitetään n. puoli tuntia. Itselläni ei ollut keittomahdollisuutta, vaan keitin vettä, jonka laitoin isoon ämpäriin, jonne tekstiilit laitoin. Välillä sekoittelin kepillä. Lopuksi huuhtelin tekstiilit ja käytin vielä pikapesuohjelmalla pyykkikoneessa.

Seuraavissa kahdessa kuvassa (viime kesänä kuvattu) näkyy hyvin kuinka haaleat ja kulahtaneet tekstiilit jo olivat. 


Terassimme tekstiilit ovat väriltään tummanharmaat, mutta otin mustaa väriainetta saadakseni varmasti hyvän tuloksen. Tekstiilit olisivat luultavasti värjäytyneet ihan mustiksi, jos olisin tehnyt ohjeen mukaan eli keittänyt. 


Yllä olevassa kuvassa vielä lähtötilanne. Väriaine on todella mustaa ja sotkevaa, joten jos värjäät sisällä, kuten minä, pitää koko ajan suihkutella pesuhuoneessa, että aine ei pääse tarttumaan kaakeleihin. 

Toivottavasti joku saa tästä inspiraation kokeilla, minä ainakin olen tyytyväinen lopputulokseen!

14 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä - meidän Sauvon farmin tuolien istuintyynyt kaipaavat uutta väriä;)
  Sinulla onnistui värjäys upeasti!

  VastaaPoista
 2. Ihan mahtava vinkki, kiitos! Tulee varmasti tarpeeseen, sillä pihinä ostin uudet tekstiilit pihalle ei-ulkokankaiden valikoimasta ja ne tod näk tulevat haalistumaan eteläterassilla kesän aikana :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä, hyvin olet onnistunut!

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkistä! Meillä ulkosohvan alkujaan tummanharmaat päälliset on nykyään vaaleansiniset, joten värjäys olisi tarpeen :)

  VastaaPoista
 5. Hei!
  Mielenkiinnosta kysyn, että mistä ostit aineen? Jenkeistä suoraan?
  Ja toisekseen. Oliko nämä sinun pussit noita 14g pusseja? 😊
  Itseäni kiinnostaisi kanssa värjäys, mutta yhtään en osaa suorittaa hahmottaa väriaineista määrää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, suomesta tilasin, täältä: https://dgstore.fi/tuote/idye-poly/

   Poista
 6. Hei. Kutistuiko kankaat kun värjäsit? Uskaltaako ihan ummikkona ruveta värjäilemään.. ja kuinka hyvin väri tarttui? Onko hyvä asia jos värejä on pikkusen enemmän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä juurikaan kutistunut, olin tosin pessyt nämä päälliset jo aikaisemmin. Ihan ummikkona itsekin kokeilin :)Väri tarttui ihan hyvin, mutta sitä olisi voinut olla enemmän.

   Poista
 7. Moikka tänne vanhaan postaukseen! Onko väri pysynyt vai pitääkö tänä vuonna värjätä uudestaan? :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...