lauantai 6. elokuuta 2016

Uima-allas ja sen puhtaanapito

Meidän uima-altaasta tulee aika ajoin kyselyjä, joten ajattelin, että olisi paikallaan kerätä kaikki tieto yhteen postaukseen. Yritän kertoa tässä mahdollisimman kattavasti meidän uima-altaasta ja sen huoltamisesta, mutta jos jokin asia jää vielä epäselväksi, laittakaa kommenttia niin vastaan siellä. 


Uima-allas on tilattu uimari.net verkkokaupasta ja meillä on tämä allas-paketti. Sivuilta löytyy myös hyvät asennusohjeet. Uima-allas on pyöreä ja altaan halkaisija on 5.5m. Syvyyttä altaassa on n. 132cm, riippuen kuinka paljon vettä altaaseen laittaa. Altaassa on vettä siis n. 28 000 litraa.


Uima-allasta ei ole upotettu maahan, vaan meidän tontti laskee uima-altaan kohdalla. Samalla kun meillä tehtiin pihaa, kaivuri teki pohjan myös uima-altaalle. Pohja pitää olla täysin suora ja tasainen. Pohja on eristetty finnfoam lämpöeristeellä, jonka päälle uima-allas on rakennettu. Uima-altaan kehikko on peltiä, johon allasmuovi on kiinnitetty.


Allasta ei tyhjennetä talveksi, vaan vesi lasketaan suodatinaukon alapuolelle. Allas tyhjennetään kahden - kolmen vuoden välein ja me ollaan tyhjennetty se vasta kerran. Allas peitetään talven ajaksi suojapeitteellä. Meillä peitteen virkaa toimittaa pressu, joka on kiinnitetty altaan reunassa oleviin koukkuihin. 


Olemme rakentaneet uima-altaan ympärille terassin lämpökäsitellystä laudasta. Suurin osa altaasta on terassin alapuolella, jätimme altaalle pienen reunan. Uima-altaan ulkoreuna on myös "päällystetty" samalla terassilaudalla. Terassi ja uima-altaan reunat on öljytty Tikkurilan kelonharmaalla valtti-öljyllä. 


Eniten kysytään uima-altaan puhtaanapidosta ja ihmisillä tuntuu olevan käsitys, että altaan siivoaminen olisi iso ponnistus. Todellisuudessa altaan puhtaanapito on yllättävän helppoa. Allas puhdistuu 45kg:n hiekkasuodattimella sekä pienemmällä suodattimella. 

Pinnalla olevat irtoroskat (ötökät) otetaan tarvittaessa haavilla pois ja pohja imuoridaan tarvittaessa allasimurilla, joka liitetään suodatinaukkoon. Meillä altaan pohjaan kertyy lähinnä hiekkaa lasten jaloista ja olemme imuorineet max. kerran viikossa. Puiden lehtiä meidän altaaseen ei lennä, vaikka tässä paljon puita onkin. 


Uima-altaassa kelluu koko ajan sininen "purkki", johon laitetaan kerran viikossa kemikaalitabletti, joka sisältää lähes kaikki altaan puhdistukseen tarvittavat kemikaalit. Välillä mitataan veden ph, jota säädellään ph + / ph - kemikaalilla. Tämän lisäksi altaaseen laitetaan silloin tällöin kirkastetta. 
 

Uima-altaita varten on erilaisia puhdistussieniä, joilla saa tarvittaessa pestyä likaantunutta allasmuovia. 

Olemme rakentaneet terassin kahdelle reunalle turvallisuussyistä säleidan, sillä altaan takana on niin iso tiputus. Meidän altaassa ei ole lämmitystä ja aurinko lämmittää veden parhaimmillaan n. 25 asteiseksi. Tarkoitus on jossakin vaiheessa laittaa altaaseen ilmalämpöpumppu. Meillä uima-altaan vieressä on palju ja pihasauna on parhaillaan rakenteilla. 


Kyselkää lisää, jos jotakin jäi vielä puuttumaan.

14 kommenttia:

 1. Itselläni on juuri ollut tuo harhakuva, että puhtaana pidossa olisi ihan mahdoton työ.
  Tuollainen oma uima-allas olisi kyllä ihana.
  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Meillä vaihtui kamina juuri ilmälämpöpumppuun ja oli todella hyvä ratkaisu. Sama allas paitsi 4,5 m meillä, me on tyhjätty nyt jo kertaalleen vesi, alkuun jätettiin talveksi noin puolet mutta sitten päädyttiin vaihtamaan kokonaan. :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä tietoisku. Tämä kiinnostaa varmasti monia. Ja houkuttaa vähintäänkin :)

  VastaaPoista
 4. Ihana tuo uima-allas omalla pihalla.

  VastaaPoista
 5. Mua kiinnostaisi millaset kuukausittaiset kustannukset siinä on. Kuinka paljon maksoi sen vedellä täyttäminen? Paljon on sähkönkulutus kilowattitunteina ja ne puhdistusaineet? Eiks se suodatin kuitenkin vaadi jotain virtaa? Mitkähän mahtaa olla lämmitetyn altaan kustannukset? On kyllä mahtavan näkönen ja varmasti iloa paljon. Olis mulla kans haaveena sit ku on kunnon piha. Nyt meilläkin vaan iso terassi niin oon miettiny pikku allasta mut ehkä ulkoporeamme olis järkevämpi ratkaisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sanna, täällä maksaa vesi n. 1e per kuutio eli täyttäminen maksoi n. 30e. Suodatin on meillä ajastimella päällä eikä näy sähkölaskussa juurikaan. Ei olla mitattu paljonko vie. Kemikaaleihin meillä menee n. 100e/kesä riippuen mistä niitä hankkii. Netissä on paljon ostopaikkoja missä hinnat vaihtelee. Lämmityksestä en osaa sanoa mutta ei pitäisi sekään montaa kymppiä kesässä tuoda lisämaksua. Riippuu tietysti kuinka lämpimänä altaan pitää.

   Poista
 6. Sama allas ollut jo vuosia ja tänä keväänä lisätty ilmalämpöpumppu. Ihan ehdoton!! Käyttöaste lisääntynyt huimasti, vesi ollut n 28 koko kesän vapusta alkaen eikä sähkölaskut ole kasvaneet kuin nimeksi. Uima-altaan hoito ja ylläpito on muutoinkin helppoa. Tärkeintä on, että klooritabletti ei pääse loppumaan ja vettä lisää säännöllisesti. Lasten uimatouhuissa kun hyppiessä vettä roiskuu ja paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä ostitte ilmalämpöpumpun ja minkä hintainen oli? Meillä on myös mietinnässä lämmityksen laittaminen jossain vaiheessa.

   Poista
 7. Hei!
  Olen kirjoittamassa opinnäytetyötä liittyen blogeihin ja niiden käytettävyyteen. Tavoitteena on parantaa erästä ilmaista blogipalvelua ja siihen tarkoitukseen tarvitsisin blogia kirjoittavien henkilöiden apua. Toivoisin, että mahdollisimman moni blogin kirjoittaja kävisi täyttämässä alla olevan linkin kyselyn.
  Kysely on helppo ja nopea täyttää ja siihen vastanneiden kesken arvotaan kaksi Finnkinon leffalippua!
  https://goo.gl/forms/Kt7KtvQtGY60anes1

  Kiitos avusta!
  – Tiia Valtonen

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...