sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Kesäinen Ruka

Palasimme eilen lomareissulta Rukalta, josta on tullut jo jokakesäinen perinne. Majapaikkana meillä oli miehen vanhempien rivariasunto ja myös ystäväperheemme oli mukana matkassa. Rukan ja Kuusamon maisemiin ei kyllästy, suunnittelmissa onkin myös syksyinen ruskaretki samoihin maisemiin.

 Ehkä mieleenpainuvin juttu koko reissulla oli Valtavaaran huiputus eli 6 km:n mittainen vaellusreitti lähes puolen kilometrin korkeuteen. Lähtöpaikka on Itä-Rukalla Saaruan parkkipaikka. Valtavaara on koko Pohjois-Pohjanmaan korkein kohta.


Yllä oleva kuva on otettu Rukatunturin huipulta kohti Valtavaaran huippua. Huipulla oleva mökki on vanha palovartijan maja, joka oli tavoitteemme. Huipulle kipuaminen oli rankkaa ja välillä piti pysähtyä juomaan ja tasaamaan sykettä.


Aika pian maisemat alkoivat muuttua henkeäsalpaavan kauniiksi ja  kruunasivat kyllä kaiken vaivan. Aina väillä palovartijan maja vilkahteli edessä vähän lähempänä ja lähempänä.


Vastaan tuli myös kaunis lampi, jossa olisi varmasti voinut myös uida. Vihdoin huippu alkoi häämöttää ja huipulta avautui uskomattomat maisemat. 


Alastulo olikin sitten onneksi helppoa. Reitti oli hyvin merkitty ja märillä paikoilla oli pitkospuut, joita pitkin oli hyvä kävellä. Suopursut kukki joka puolella. Valtavaara täytyy ehdottomasti huiputtaa myös ruska-aikaan!


 Kävimme myös Kuusamon suurpetokeskuksessa ihastelemassa karhuja, susia, ilveksiä ja kettuja. Tarha kierrettiin oppaan johdolla, joka kertoi eläimistä ja niiden taustoista. Keskuksessa oli myös poroja, joita sai syöttää ja rapsutella.


Toki me myös laskettiin kesäkelkkaradalla ja grillattiin Rukatunturin huipulla. Poroja oli taas joka puolella. 


Tutustuimme myös Oulangan luontokeskukseen ja kävimme Kiutakönkäällä. Kiutakönkäälle on luontokeskuksesta vain kilometri ja reitti on helppo.


Käväistiin myös pienellä karhunkierroksella mutta ei päästy ensimmäistä riippusiltaa pidemmälle kun alkoi ukkonen jyristä. 


Kotimatkalla kävimme Suomussalmella Raatteen Portilla, joka on Raatteen tien varrella oleva talvisotamuseo. "Talvisodan monumentin keskellä on muistomerkki "Avara syli ", jossa on 105 vaskikelloa, yksi jokaista talvisodan päivää kohti. Kellot soivat kun tuuli käy. Talvisodan monumentti on kolmen hehtaarin alueella ja siihen kuuluu noin 17 000 isoa kivenlohkaretta. Kivet visualisoivat sodan uhrien määrää ja kärsimystä."


Raatteen Portissa sattui parhaillaan olemaan Raaterokki, kun poikkesimme sinne.


Matkan varrella näkyi myös hauska Hiljainen kansa


Olisimme olleet reissussa kauemminkin, mutta tytöt lähtivät jo seuraavalle reissulle, niin oli tultava kotiin. Minulla on vielä viikko lomaa jäljellä ja tarkoitus on suunnata ainakin asuntomessuille Seinäjoelle.

Mukavaa sunnuntaita!


12 kommenttia:

 1. Huikeita kuvia! Me käydään aina syksyisin naisporukalla Rukalla :) Ja tänään ajetaan Hiljaisen kansan ohi V:n mökille :D Kivaa viimeistä lomaviikkoa!

  VastaaPoista
 2. Näyttääpä Suomen luonto kerrassaan upealta kuvissa! Hienoja kuvia olet saanut räpsittyä :) Mukavaa lomaviikkoa :)

  VastaaPoista
 3. Upeita kuvia ja maisemia!
  Kuulostaa kivalta reissulta.
  Ihanaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 4. Ihana patikointireitti! Suomen luonto tarjoaa parastaan.

  VastaaPoista
 5. Upeita luontokuvia. Hyvää loppulomaa
  >Leena

  VastaaPoista
 6. Wau mitä kuvia. Teillä on ollut kyllä mukava reissu!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...