perjantai 24. heinäkuuta 2015

Lomalla Kuusamossa ja Rukalla

Olemme lomailleet tämän viikon Kuusamossa Rukalla. Miehen vanhemmilla on Rukan keskustassa rivitaloasunto, jossa majailimme veljeni perheen kanssa. Vaikka Ruka mielletään yleensä talvilomakohteeksi, on siellä myös kesällä paljon tekemistä ja näkemistä. Varoitus: tässä tulee tosi paljon kuvia paikoista joissa kävimme.

Menomatkalla kävimme myös Ranuan eläinpuistossa, jossa on Suomen ainoat jääkarhut. Villieläinten lisäksi Ranualla oli myös kotieläinpuoli.


Poroja oli paljon ja joka paikassa; talojen pihoissa, lasten leikkipuistossa, rukan rinteillä ja tiellä. Sillä aikaa kun muu porukka meni Kuusamon Angry Birds puistoon, me kävimme isännän kanssa kiertämässä pienen karhunkierroksen. Sielläkin saimme seuraksi poroja.


 Huskytarha Erä-Susi huskies  on vain 7 km:n päässä rukan keskustasta. Huskytarhassa on 200 rekikoiraa ja kesällä siellä on myös kotieläintarha, jossa on mm. poroja, kaneja, vuohia, lampaita ja laama. Koiria pääsee rapsuttelemaan ja paikan päällä on myös pieni myymälä, josta voi ostaa matkamuistoja.


Rukatunturin päälle pääsee näköalahissillä ja alas voi laskea joko kesäkelkkaradalla tai tulla hissillä. Me emme valitettavasti päässeet kokeilemaan kesäkelkkarataa, koska ripsi vettä. Sateella rata on turvallisuussyistä suljettu. Lisäksi ylös voi ajaa autolla ja kivuta kävellen vielä ylemmäs.


Kävimme myös veneristeilyllä Suomen suurimmalla kanjonijärvellä Julma-Ölkyllä. Julma-Ölkylle on Rukan keskustasta matkaa n. 80km, mutta kanjonijärven maisemat kyllä kruunaavat matkan. Julma-Ölkky on suurin kolmesta Suomessa olevasta maan halkeamaan syntyneestä kanjonijärvestä.


Tätä kalliolta alaspäin putoavaa puroa kutsutaan Sateenkaari putoukseksi, koska ilta-aurinko värjää veden sateenkaaren väreillä. Alla olevassa kuvassa on pohjoisin Suomesta löytynyt kalliomaalaus, joka on 4000 vuotta vanha.


Samalla kun kävimme veneristeilyllä, kävimme historiallisella Salpalinjalla. Salpalinja on n. 1200 km mittainen massiivinen puolustuslinja, joka rakennettiin vuosina 1940 - 1941 ja 1944 Suomen itärajan puolustamiseksi. Kuusamossa polun lähtöpiste on 13 km Kuusamon keskustasta ja polun pituus on 4,5km.


Suosittelen käymään myös saunassa ja uimassa Hotelli Rukatontussa, joka on talvijärven rannalla. Talvella Rukatontussa on avanto. Ruokapaikaksi suosittelen edelleen Coloradoa, joka on Rukan kylässä.


Mielelläänhän tuolla olisi pitempäänkin ollut, ellei isännän loma olisi loppunut. Meidän viime vuoden hiihtolomareissusta Rukalle voi lukea täältä.

Jos teillä on kivoja käyntikohteita Kuusamon alueella, vinkatkaa kommenteissa.Voit seurata Koti Aurorassa -blogia myös

23 kommenttia:

 1. Aivan mielettömän upeita maisemia ja lapsillekin kaikkea kivaa. Tuo Colorado on aivan meikäläisen näköinen paikka. :)

  VastaaPoista
 2. Aivan mielettömiä kuvia! Upeat maisemat :)

  VastaaPoista
 3. Ihania kuvia ja selvästi myös mahtavia muistoja ☆

  VastaaPoista
 4. Ihania matkakuvia! Siitä on kauan kun oon itse nähny poron joten pitäis kyllä ehdottomasti lähteä taas joku kerta pohjoiseen!!

  VastaaPoista
 5. Ruka toimii selvästi kesälläkin! Ihan huikea kuvia ja maisemia. Miten tuo pohjoisempi Suomi tahtookin unohtua näin kesäaikaan...

  VastaaPoista
 6. Tuo jokikanjoni näyttää upealta paikalta! Ja Ranuan eläinpuistosta tulee monta muistoa mieleen, kun siellä aikoinaan lastemme kanssa kävimme!
  Kivaa loppuviikkoa, Johanna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lady, samoin sinne. Kanjoni oli kyllä kaunista katseltavaa.

   Poista
 7. Ihania kuvia ja kaunis sinä! Me kävimme Rukalla siskon kanssa saunajoogassa, sekin oli ihanan rentouttavaa.
  Ja tietenkin kirpparilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Nalle! Saunajooga kuulostaa houkuttelevalle. Missä päin siellä oli kirppis?

   Poista
  2. Se taisi olla Kuusamossa, ihan siinä pääkadulla.

   Poista
  3. Löytöaitan kirppis, Kitkantie 3.

   Poista
 8. Teillä on ollut selkeästi aivan ihana loma siellä <3 niin kivoja kuvia!

  VastaaPoista
 9. Oih, teillä on ollut ihana reissu! Aivan huikea elämys tuollainen jokiristeily,
  kuvista ei uskoisi lainkaan, että ollaan Suomessa.

  VastaaPoista
 10. Upeita maisemia ja kuvia! Mukava loma Teillä! Ranualla olimme aikoinaan lasten ollessa pieniä. Huh, siitä on kauan. - M -

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...