maanantai 19. toukokuuta 2014

Uima-allas

Meidän uima-altaasta on tullut niin paljon kyselyitä, että päätin kirjoittaa aiheesta ihan oman postauksen. Uima-allas on tilattu uimari.net verkkokaupasta ja meidän uima-allas paketti on tämä. Altaan syvyys on n. 132cm ja halkaisija on 5.5m.


Ennen altaan kokoamista, kaivuri kaivoi pihalle ison kuopan ja kuopan pohja tasoitettiin hyvin. Pohja pitää olla suora.


Altaan reuna on peltiä joka viritetään maahan kiinnittettyyn kiskoon ja allasmuovi laitetaan reunoihin kiinni. 


Allasta ei tyhjennetä talveksi vaan veden pinta lasketaan suodattimen suuaukon alapuolelle (näkyy yllä olevassa kuvassa uimarenkaan ja keltaisen pötkön välissä). Talveksi allas peitetään talvipeitteellä. Vesi vaihdetaan n. 2 vuoden välein. 


Altaan puhdistus hoituu 45kg:n hiekkasuodattimella, joka on asennettu terassin alle. Terassissa on avattava luukku, josta pääsee suodattimelle. Tämän lisäksi on vielä pienempi suodatin. 


Altaan pohja imuroidaan tarvittaessa pohjaimurilla, joka liitetään suodatinaukkoon. 


Haavilla poistetaan vedessä kelluvia ötököitä ja muita roskia.


Sininen muovinen ufon näköinen kapistus kätkee sisälleen allaskemikaalit mm.levänpoisto ja kirkaste. Siihen vaihdetaan uudet kemikaalinapit kerran viikossa.


Alla olevassa kuvassa on suodattimen ensimmäinen "haavi", johon jää isoimmat ötökät.

 
 

Altaan terassi on vielä kesken. Lisäksi isäntä on saanut päähänsä purkaa koko uima-altaan ja terassin ja kaivauttaa altaan vielä alemmas niin, että altaan reuna tulisi samalle tasolle terassin kanssa. Eli yläpuolella olevassa kuvassa olevia puisia reunoja ei tulisi ollenkaan. Lisäksi altaan terassin viereen olisi tarkoitus rakentaa toinen terassi, johon palju upotetaan. Syksyllä olisi tarkoitus aloittaa myös pihasaunan rakentaminen.38 kommenttia:

 1. On ihana, mutta on siinä oma työnsä myös pitää se tietysti kunnossa. Meillä onneksi uimaranta ihan vieressä joten jos mieli tekee pulahtamaan 2 minuutin pyöräilyllä on Saimaassa uimassa! Kylpytynnyri meillä on myös tulossa, sitä odotellessa ihastelen teidän allasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa tämä allas on tosi helppo pitää puhtaana kun suodatin ja allaskemikaalit tekevät sen itse. Aika harvoin tulee imuroitua pohja. Haavilla kerran tai pari otetaan veteen eksyneet ötökät pois.

   Poista
  2. Sehän onkin sitten kiva! Meillä on niin paljon havupuita pihapiirissä, että uisimme neulassopassa :D

   Poista
 2. Uima-allas näyttää aivan ihanalta! Superluksusta, että saa polskutella ihan omassa pihassa:)!!! Tuollaisen haluaisin ehdottomasti meidänkin pihaan, jos se kunnolla mahtuisi ja ylimääräistä rahaa olisi semmoisen hankintaan:)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viivi: kiitos. Onhan se ihana. Lämmitys siihen olisi vielä tarkoitus jossain vaiheessa laittaa, että minäkin tarkenisin kunnolla siellä olla :)

   Poista
 3. Teillehän on tulossa sinne oikein kylpyparatiisi! Pelkkä allas kyllä kelpais mulle. :) Mihin altaan vesi lasketaan sitten kun se tyhjennetään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjaana: vesi lasketaan pikku hiljaa luontoo. Meillähän tätä lääniä tässä on mihin laskea :)

   Poista
 4. Ihana uima-allas -ihan luksusta arkeen :)
  Mukavia uimahetkiä teille!

  terkuin. Sanna

  VastaaPoista
 5. Tuommoinen allas on kyllä ihan huippuihana! Ottaisin mielelläni meillekin, tarvitsee vain ensin kasvattaa tonttia :)

  VastaaPoista
 6. Toivotaan, että kesä on erityisen lämmin ja saatte viettää altaassa ihania hetkiä :)

  VastaaPoista
 7. Uima-altaan kun sitä vielä joskus saisi, aaahh, mä oon niin kade tuosta!! Ihana, ihana ihana! Pakko miehelle näyttää kuvia, josko sekin innostuis :D

  p.s sulle on haaste mun blogissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta, mutta tein tämän haasteen vähän aikaa sitten. Ei muuta kuin isännälle ehdottelemaan altaan tekoa :)

   Poista
 8. Wautsi! Näillä keleillä tuolla kelpaa lillua :) Meillä sellainen lampi pihassa, että sinne jos erehtyy varpaitaan liottamaan, sattaa lohi näykkästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No teillähän on siellä kunnon Ruoka kalat sitten omasta takaa :)

   Poista
 9. Ihanaa kylpyläelämää omassa pihassa. Ylellistä ja nautinnollista :).

  VastaaPoista
 10. Teillä on kyllä kylpemisolosuhteet kohdillaan. Koetko muuten että altaan huoltaminen on työlästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kati: tuolla aikaisemmin vastailinkin kommenttiin altaan huoltamisesta eli ei ole ollenkaan työlästä, aika harvoin tarvii imuroida. Kerran pari viikossa otetaan haavilla ötökät pois :)

   Poista
 11. Tosi ihana! Kiitos seikkaperäisestä postauksesta vaikka meille ei nyt ihan ensihätään ole allasta tulossakaan :)

  VastaaPoista
 12. Hei! Sinulla on ihana blogi. Itse asumme joen rannalla, jossa saa pulikoida. Meillä on myös betonista valettu piha -allas, jossa lapset pienenä polski. Sittemmin siinä on kasvatettu sammakoita, rantakaloja ja jopa hauen poikasta, lasten toimesta. Siinä on kesäisin suihkulähde, erilaisilla kivikasoista pulppuavine puroineen. Allas on upotettu maan sisään, joten on sitä kesäjuhlissa käytetty myös juomien jäähdyttämiseen. Minusta maan päällä olevan altaan vesi lämpiää nopeampaa kuin maan sisään upotetun, joten korottaisin ennemmin terassia ympäriltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa kommentistasi. Meille on tulossa lämmityslaite uima-altaaseen. Isäntä ei tykkää noista pienistäkään reunoista, joten korottaminen ei onnistu :)

   Poista
 13. Onpa hienoa löytää toinenkin uima-altaan rakentaja. Meillä on samasta paikasta alla, tosin meillä ei ole pyöreä allas vaan 7,6 * 3 metrinen. Olemme itsekin miettineet lämmitystä altaaseen ja mielelläni kuulisin millaista systeemiä olette ajatelleet? Itse ensin innostuin aurinkokeräimistä, mutta sain palautetta, että ei ne oikein meidän leveysasteilla meinaa toimia. Lämpöpumppua meille on eniten suositeltu, mutta sähkönkulutus hiukan arvelluttaa. Vaikka meillä ei ole ajatusta lämmittää allasta montaa astetta, mutta lähinnä haluaisin saada lämmön pysymään siinä 25 asteen paikkeilla myös pilvisillä säillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Minna, kävinkin jo vastailemassa blogiisi mutta vastaan vielä tännekin jos joku muukin kaipaa samaa infoa. Eli meille tulee kuulemma joko ilmalämpöpumppu tai aurinkolämmitin tai paljun öljylämmityskamina jota käytetään sekä uima-altaan ja paljun lämmitykseen. Isäntä ei ole vielä päättänyt mikä noista tulee, mutta nuo ovat vaihtoehdot.

   Poista
 14. No niiiiii. Nyt me täällä Jannen kanssa huokaillaan. Ihana! Kiva, kun jaksoit tehdä tällaisen selvennyksen tästä. On itselläkin pyörinyt kysymyksiä mielessä, kun oon sun kuvia katsellut.

  Janne on jo pitkään halunnut tänne Tyynelään allasta. Jotain tuollaista helppoa sen pitäisi olla. Pyysi mua tallentamaan tämän postauksen, että pääsee uudemmankin kerran tutkimaan ;)

  VastaaPoista
 15. Kyllä siinä kelpaa lasten ja vähän isompienkin polskutella! =)

  VastaaPoista
 16. On kyllä varmasti arjen luksusta tuo allas, kerrassaan ihanan näköinen ♡ Minkä lämpöistä vesi tuolla on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni: tänä kesänä vesi on ollut lämpimimmillään 22 asteista ja tällä hetkellä näyttäisi olevan 14 astetta :)

   Poista
 17. Hei
  Meille tehtiin keväällä vastaavan valmistajan uima-allas. Pyöreä 5,5m halkasija 132 syvä. Todella helppo pitää puhtaana, aivan kuten Johanna on maininnut. Runsaista sateista johtuen, pariin kertaan on jouduttu vähentämään vettä suodatinlaitteiston kautta. Meillä vesi ehti lämmetä jo 24 ja nyt on 14 asteista. Kun siellä on käynyt päivittäin uimassa, veden viilenemiseen on tottunut, eikä tunnu yhtään pahalta pulahtaa saunasta uimaan. Olisin lisännyt tähän kuvan, mutta taito ei riittänyt. Meillää on kokonaan upotettu allas ja ympärillä patio.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...